16+1 φορές που οι γυναίκες έγραψαν ιστορία μέσα στο 2021

Αντικείμενο: Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Προγράμματα: Προπτυχιακά
Δίδακτρα: Ναι

Το 2021 έχει ήδη αποδειχθεί μια καλή χρονιά για τις γυναίκες αφού πολλές από αυτές έχουν καταφέρει όχι μόνο να διακριθούν στον χώρο της πολιτικής, του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας αλλά και να γράψουν ιστορία.

Η χρονιά ξεκίνησε με την Kamala Harris να ορκίζεται, τον Ιανουάριο, ως η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Η πρώτη μαύρη και ασιατικής καταγωγής γυναίκα στην ιστορία της χώρας.

Στην ίδια ορκωμοσία ξεχώρισε και η Amanda Gorman ως η νεότερη ποιήτρια που απήγγειλε ποίημα σε ορκωμοσία προέδρου. Επέλεξε μάλιστα για αυτή τη μέρα σκουλαρίκια του Έλληνα σχεδιαστή Νίκου Κούλη.

H Sarah McBride είναι η πρώτη ανοιχτά transgender που ορκίστηκε γερουσιαστής.

H Avril Haines έγινε η πρώτη γυναίκα διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

H οικονομολόγος Janet Yellen έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών που δημιουργήθηκε το 1789.

Στο Super Bowl LV τον περασμένο Φεβρουάριο η Sarah Thomas ήταν η πρώτη γυναίκα διαιτητής του πρωταθλήματος που ήταν στο Super Bowl.

Η Chloé Zhao έγινε η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Κι έγραψε ιστορία ξανά όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της για τα βραβεία Όσκαρ μαζί με την Emerald Fennell. Για πρώτη φορά είδαμε δύο γυναίκες να είναι υποψήφιες για Όσκαρ Καλύτερη Σκηνοθεσίας.

Kαι τελικά η Chloe Zhao κέρδισε το Όσκαρ για την ταινία Nomadland και έγινε η δεύτερη γυναίκα σκηνοθέτης που κερδίζει στην ιστορία του θεσμού αλλά η πρώτη ασιατικής καταγωγής.

Τον Μάρτιο, η Ngozi Okonjo-Iweala έγινε η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφρικανή επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που ιδρύθηκε 1995.

Η Taylor Swift έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των Grammys που κερδίζει βραβείο για το καλύτερο άλμπουμ τρεις συνεχόμενες φορές.

Η Beyoncé κατέχει από φέτος το ρεκόρ στα Grammy με 28 συνολικά βραβεία που είναι τα περισσότερα που έχει πάρει γυναίκα στην ιστορία του θεσμού.

Η Youn Yuh-Jung έκανε το δικό της ρεκόρ κερδίζοντας βραβείο SAG Awards και έπειτα Όσκαρ για τον ρόλο της στην ταινία Minary.

H Viola Davis έγινε η μαύρη ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες στα βραβεία Όσκαρ και η μοναδική μαύρη γυναίκα που ήταν υποψήφια δύο φορές για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλο με το σύνολο των υποψηφιοτήτων της να φτάνει τις 4.

Η Jamika Wilson και η Mia Neal έγιναν οι πρώτες μαύρες γυναίκες που κέρδισαν Όσκαρ για το καλύτερο makeup και hairstylingγια την ταινία “Ma Rainey’s Black Bottom”.

Kamala Harris και Nancy Pelosi έγραψαν ιστορία μαζί τον περασμένο Απρίλιο. Για πρώτη φορά δυο γυναίκες πίσω από τον πρόεδρο που απευθύνεται στην ολομέλεια του Κογκρέσου.

Η Simone Biles έγινε η μοναδική γυναίκα που προσπάθησε και κατάφερε να κάνει το διπλό άλμα Yurchenko, γράφοντας ξανά ιστορία στις ασκήσεις εδάφους.

Πηγή: marieclaire.gr