Η Equal Society για την ισότητα των φύλων

Αντικείμενο: Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Προγράμματα: Προπτυχιακά
Δίδακτρα: Ναι

Η Equal Society έχει ως στόχο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τα ζητήματα διάκρισης φύλου και να καταπολεμήσει την πολύπλευρη υποβάθμιση των γυναικών. Το θέμα από πολλούς θεωρείται πεπερασμένο, υπερ – προβεβλημένο και σχεδόν επιλυμένο λόγω της συνταγματικής ισότητας.

Την ίδια στιγμή όμως, άνδρες ρωτούν για τη σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας συναδέλφου τους, μια επίσκεψη σε οίκο ανοχής δε συνδέεται με την εμπορία ανθρώπων, στη σεξουαλική παρενόχληση, οι γυναίκες μπορεί σύμφωνα με ένα μέρος της κοινωνίας (όχι μικρό) να προκάλεσαν το θύτη με τη συμπεριφορά τους και ο βιασμός μέσα στο γάμο δεν υφίσταται ως έννοια. Οι γυναίκες αποτελούν την μεγαλύτερη ευάλωτη ομάδα της χώρας μας και την ίδια στιγμή απουσιάζουν οι δυναμικές φωνές οι οποίες θα αντιταχθούν στη βία, στις διακρίσεις στο χώρο εργασίας, στην ελλιπή εκπροσώπηση των γυναικών στις διευθυντικές θέσεις και στην πεπαλαιωμένη ύπαρξη των ΜΜΕ. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και τα στοιχεία αδιάσειστα.

Βία

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ε.Ε. περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες πέφτουν κάθε χρόνο θύματα βίας αλλά μόνο το 12% απευθύνεται στην αστυνομία. Στη χώρα μας, μία στις τέσσερις Ελληνίδες άνω των 15 έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της ενώ το 21,3% των Ελληνίδων βιώνουν περιστατικά σωματικής ή σεξουαλικής βίας αλλά δεν το αναφέρουν, ποσοστό που είναι κατά 10 μονάδες πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ (Ινστιτούτο Ισότητας της ΕΕ, 2017).

Σεξουαλική εκμετάλλευση

Το 71 % όλων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων παγκοσμίως είναι γυναίκες ή κορίτσια και 3 στις 4 από αυτές είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Διακρίσεις στην απασχόληση

Οι γυναίκες στη χώρα μας αμείβονται κατά 12,5% λιγότερο σε σχέση με τους άντρες ενώ με τα πρόσφατα του ΕΦΚΑ οι γυναίκες λαμβάνουν χαμηλότερο μισθό από τους άντρες μολονότι κατά μέσο όρο εργάζονται σχεδόν μιάμιση ώρα παραπάνω.

Ελλιπής εκπροσώπηση σε διευθυντικά πόστα και στα κέντρα αποφάσεων

Πτώση της τάξης του 4% παρουσιάζει και το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν ανώτερες διοικητικές θέσεις στη χώρα μας. Για το 2019 ανέρχεται στο 22% σε σχέση με 26% που άγγιζε το 2018. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από το μέσο όρο των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Γυναίκες και δημοσιογραφία

Οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το 70% των αποφοίτων δημοσιογραφίας και επικοινωνίας στην ΕΕ αλλά συνιστούν μόλις το 40% του εργατικού δυναμικού στον κλάδο, το 30% των διοικητικών θέσεων ενώ αντιπροσωπεύουν μόλις το 18% των εμπειρογνωμόνων και σχολιαστών για τους οποίους ακούμε ή διαβάζουμε στις ειδήσεις.

Στόχος της Equal Society είναι να χρησιμοποιήσει αποδεικτικά στοιχεία, να ενώσει διαφορετικές φωνές, να αλλάξει την κουλτούρα των ΜΜΕ και να δημιουργήσει συνθήκες ισότητας μέσα από ενέργειες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και συνηγορίας.