Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη στρατηγική της για την ισότητα των φύλων με συγκεκριμένες δράσεις

Αντικείμενο: Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Προγράμματα: Προπτυχιακά
Δίδακτρα: Ναι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα 5 Μαρτίου τη στρατηγική για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ευρώπη, η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της προέδρου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ πρωτοστατεί παγκοσμίως σε θέματα ισότητας και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες, η έμφυλη βία και τα έμφυλα στερεότυπα εξακολουθούν να υπάρχουν: μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία. Αν και οι περισσότεροι πτυχιούχοι πανεπιστημίου είναι γυναίκες, οι απολαβές τους είναι κατά μέσο όρο 16 % χαμηλότερες από των ανδρών, ενώ στις μεγαλύτερες εταιρείες της ΕΕ μόνο το 8 % των διευθυντικών στελεχών είναι γυναίκες», σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Επιτροπή.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανισότητες, η Επιτροπή θα ενσωματώνει την παράμετρο ισότητας σε όλους τους τομείς της ενωσιακής πολιτικής.

«Η ισότητα των φύλων συνιστά βασική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν αποτελεί ακόμη πραγματικότητα. Στις επιχειρήσεις, την πολιτική και την κοινωνία στο σύνολό της μπορούμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας μόνο αν εκμεταλλευθούμε όλα τα ταλέντα και την πολυμορφία μας. Με τη στρατηγική για την ισότητα των φύλων πιέζουμε να υπάρξει μεγαλύτερη και ταχύτερη πρόοδος στην προώθηση της ισότητας.» δήλωσε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Η αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας Βιέρα Γιούροβα σημείωσε ότι ενόψει «σημαντικών αλλαγών, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες και οι άνδρες θα έχουν ίσες ευκαιρίες και ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα μεγεθύνουν τις ανισότητες. Αντιθέτως, πρέπει να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που θα δώσουν τη δυνατότητα στις γυναίκες να γίνουν φορείς μιας δίκαιης μετάβασης τόσο στην επαγγελματική όσο και στην ιδιωτική ζωή».

«Οι δυσμενείς διακρίσεις συνεπάγονται απουσία προσωπικής αναγνώρισης, έλλειψη αξιοκρατίας και απώλεια ταλέντου και καινοτομίας. Μ' αυτή τη στρατηγική βάζουμε για τα καλά την ισότητα των φύλων στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής της ΕΕ», είπε η επίτροπος Ισότητας Χελενα Ντάλι.

Συγκεκριμένες δράσεις

Η στρατηγική περιγράφει μια δέσμη μέτρων, όπως: τον τερματισμό της έμφυλης βίας και στερεοτύπων, την εξασφάλιση ίσης συμμετοχής και ίσων ευκαιριών στην αγορά εργασίας, καθώς και ίσης αμοιβής και την επίτευξη ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στην πολιτική:

1. Στην ΕΕ το 33 % των γυναικών έχουν υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία, ενώ το 55 % έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Οι γυναίκες στην Ευρώπη πρέπει να είναι απαλλαγμένες από τη βία και τα επιβλαβή στερεότυπα. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, η στρατηγική ζητεί τη θέσπιση νομικών μέτρων που να ποινικοποιούν τη βία κατά των γυναικών. Επιπλέον, η Επιτροπή θα προτείνει τον νόμο για να αντιμετωπιστούν οι παράνομες δραστηριότητες στο διαδίκτυο, όπως η διαδικτυακή βία με στόχο τις γυναίκες.

2. Οι γυναίκες στην ΕΕ αμείβονται, κατά μέσο όρο, 16 % λιγότερο απ' ότι οι άνδρες και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση και την παραμονή τους στην αγορά εργασίας. Η στήριξη των γυναικών για την εξεύρεση εργασίας σε τομείς με έλλειψη δεξιοτήτων, ιδίως στους τομείς της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, θα επηρεάσει θετικά την οικονομία της Ευρώπης. Η Επιτροπή δρομολογεί σήμερα δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη μισθολογική διαφάνεια και θα υποβάλει δεσμευτικά μέτρα μέχρι το τέλος του 2020. «Η παρακολούθηση της ισότητας των φύλων στις παραμέτρους που επηρεάζουν την αγορά εργασίας, την κοινωνική ένταξη και την εκπαίδευση θα συνεχιστεί μέσω του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

3. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε ηγετικές θέσεις όπως στις μεγαλύτερες εταιρείες της ΕΕ, όπου μόνο το 8 % των διευθυντικών στελεχών είναι γυναίκες. Για να δοθεί η δυνατότητα στις γυναίκες να αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στον κόσμο των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή θα ασκήσει πίεση προκειμένου να υλοποιηθεί η πρόταση του 2012 για ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων.

Η Επιτροπή θα δώσει το παράδειγμα. Γι' αυτό, θα επιδιώξει να επιτύχει ίση εκπροσώπηση των φύλων σε όλα της τα διοικητικά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2024.

Η Επιτροπή, υπό την καθοδήγηση της Επιτρόπου Ισότητας Χέλενα Ντάλι θα ενσωματώσει τη διάσταση του φύλου σε όλες τις ενωσιακές πολιτικές πρακτική γνωστή και ως «συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ