Accessibility Tools

Skip to main content

XO Bikes: Πώς ένα εργαστήριο στο νότιο Λονδίνο μεταμορφώνει ζωές και ποδήλατα

Στο εργαστήρι της XO Bikes πιστεύουν σθεναρά στη δύναμη της δεύτερης ευκαιρίας, ποδήλατα που έχουν εγκαταλειφθεί ή φθαρεί, αποκτούν νέα ζωή μετά από μια διαδικασία αποκατάστασης. Αλλά οι μεταμορφώσεις δεν περιορίζονται μόνο στα ποδήλατα. Οι άνθρωποι που εργάζονται και εκπαιδεύονται εδώ, έχουν κι αυτοί μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή καθώς πολλοί από αυτούς είναι πρώην κρατούμενοι.

Εκπαίδευση για μια Νέα Ζωή Αυτή η κοινωνική επιχείρηση έχει ως απώτερο σκοπό την πρόληψη της επανάληψης εγκληματικών πράξεων, παρέχοντας σε πρώην φυλακισμένους την ευκαιρία για μια νέα αρχή.

Συνδυάζουμε ένα ποδήλατο με παρελθόν και έναν άνθρωπο με παρελθόν, και μαζί με τον πελάτη τους προσφέρουμε και στους δύο ένα μέλλον

Μια kοινωνική aποστολή με Ορίζοντα την Ελπίδα

Η αποστολή της XO Bikes δεν είναι απλώς επιχειρηματική. Είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι πρώην κρατούμενοι θα αποκτούν νέες ικανότητας και δε θα επιστρέφουν στη φυλακή, ανακαλύπτοντας μια νέα ζωή μέσω της εργασίας ως μηχανικοί ποδηλάτων, πωλητές ή έμποροι στον κλάδο του ποδηλατου.

Ο συνιδρυτής της XO Bikes, Stef Jones, εγκατέλειψε μια επιτυχημένη καριέρα στη διαφήμιση για να ακολουθήσει αυτό που αντιλήφθηκε ως μια υψηλότερη αποστολή. Μέσα από την εθελοντική του δράση στο πρόγραμμα φυλακών και την προσφορά σε πρώην κρατούμενους, αντιλήφθηκε την ανάγκη για δημιουργία ευκαιριών εργασίας για αυτούς τους ανθρώπους που πολλές φορές θέλουν πραγματικά να αλλάξουν.

Τα ποδήλατα που ανακαινίζονται από την XO Bikes προέρχονται συχνά από αδιεκδίκητα κλεμμένα ποδήλατα της αστυνομίας. Κάθε ποδήλατο ανακαινίζεται πλήρως, ενώ ορισμένα από αυτά βάφονται στα χρώματα ‘swag black’ ή ‘hot orange’, με τη μοναδική ταυτότητα του επισκευαστή τους.

Εκπαίδευση, Υποστήριξη, Μεταμόρφωση

Οι εκπαιδευόμενοι περνούν ένα εξαμηνιαίο πρόγραμμα, πρότυπο της βιομηχανίας για τη συντήρηση ποδηλάτων, λαμβάνοντας επίσης οικονομική υποστήριξη για τα οδειπορικά και τα έξοδα διατροφής. Η προσπάθεια αυτή έχει οδηγήσει στην απασχόληση 13 ατόμων στην βιομηχανία ποδηλάτων, με τρεις από αυτούς να παραμένουν πλήρης απασχόληση στην XO Bikes.

Η XO Bikes δεν αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα επιτυχούς κοινωνικής επιχείρησης, αλλά και μια πηγή έμπνευσης για την αναγνώριση της αξίας και των δυνατοτήτων των πρώην κρατούμενων στην εργασία και την κοινωνία.

Πηγή : thehappynews.gr