Έκπτωση 30% στα τιμολόγια της ΔΕΗ: Δείτε αν τη δικαιούστε

Αντικείμενο: Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Προγράμματα: Προπτυχιακά
Δίδακτρα: Ναι

Λογαριασμοί ΔΕΗ: Σε μια κίνηση που σκορπάει πολλά χαμόγελα προχωρά η ΔΕΗ καθώς φέρνει εκπτώσεις έως 30% στους λογαριασμούς της. Διαβάστε στο xristika.gr τους δικαιούχους.

Έκπτωση 30% στα τιμολόγια με εφαρμογή από τις 5 Αυγούστου αποφάσισε η ΔΕΗ, προκειμένου να αντισταθμίσει την αναμενόμενη επιβάρυνση από την εφαρμογή – με υπόδειξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας – ρήτρας χονδρεμπορικής τιμής από την ίδια ημερομηνία.

Σύμφωνα με τα «σενάρια» για την εξέλιξη των τιμών που εξέτασε η επιχείρηση, η ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής σε συνδυασμό με την έκπτωση 30 % οδηγεί σε όφελος ή μικρότερη επιβάρυνση για τους καταναλωτές, από εκείνη που θα είχαν αν παρέμενε η υφιστάμενη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα στα τιμολόγια.

Η «ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας» που επιβάλλεται από τις 5 Αυγούστου θα συνδέει τα βασικά τιμολόγια της ΔΕΗ με την εξέλιξη των τιμών στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας του εκάστοτε προηγούμενου μήνα. Η ρήτρα αυτή θα αντικαταστήσει τον αντίστοιχο μηχανισμό που ισχύει σήμερα με βάση τη διακύμανση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (ρήτρα CO2) και καταργείται επίσης από τις 5 Αυγούστου.

Η έκπτωση 30% που αποφασίστηκε αφορά στα ανταγωνιστικά τιμολόγια (όχι τις χρεώσεις δικτύων, ΥΚΩ κλπ.), τα οποία σήμερα είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο και 0,11936 ευρώ για υψηλότερες καταναλώσεις. Παραμένει επίσης η έκπτωση συνέπειας 5 %.

Τα… σενάρια που εξέτασε η ΔΕΗ

Για οικιακό πελάτη: αν η τιμή χονδρεμπορικής κυμαινόταν εφέτος γύρω στα 65Euro/MWh (σημειώνεται ότι η μέση τιμή χονδρεμπορικής του 2021 ως τον Ιούνιο είναι 57,8Euro/MWh), η επιβάρυνση για τον πελάτη (λαμβάνοντας υπ’οψιν τη νέα ρήτρα και την έκπτωση 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος) θα ήταν μικρότερη από την μέση επίδραση της ρήτρας CO2 ως τώρα το 2021 (συγκεκριμένα περίπου 3Euro/MWh σε σχέση με 3,5Euro μεσοσταθμική επίδραση της ρήτρας CO2 από Ιανουάριο 2021 ως Ιούνιο 2021).
Αντίστοιχα για επαγγελματικό πελάτη: αν η τιμή χονδρεμπορικής κυμαινόταν ακόμα και γύρω στα 70Euro/MWh, η επιβάρυνση για τον πελάτη (λαμβάνοντας υπ’οψιν τη νέα ρήτρα και την ανακοινωμένη έκπτωση 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος) θα ήταν μικρότερη από την επίδραση της ρήτρας CO2 του Ιουνίου 2021 (συγκεκριμένα περίπου 5,2Euro/MWh σε σχέση με 5,5Euro επίδραση της ρήτρας CO2 τον Ιούνιο 2021).
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τα νέα τιμολόγια που έχει παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ (myHome on line και my Home enter) δεν περιλαμβάνουν ρήτρες αναπροσαρμογής.

Γιατί έρχονται «φουσκωμένοι» λογαριασμοί
Οι αυξήσεις στις τιμές του CO2 φέρνουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι πελάτες της ΔΕΗ, οικιακοί και επιχειρήσεις της χαμηλής τάσης, λόγω ενεργοποίησης της ρήτρας CO2, θα δουν επιβαρύνσεις στα τιμολόγιά τους κατά 7% στο ανταγωνιστικό σκέλος, δηλαδή την κατανάλωση, αύξηση που αφορά στον Μάιο.

Αυτό μεταφράζεται σε 2-3 ευρώ στο σύνολο του λογαριασμού.

Τον Ιούνιο, η αύξηση περιορίζεται στο 1 ευρώ και ως και τον Αύγουστο, σύμφωνα με πηγές της Επιχείρησης, με τον μηδενισμό της χρήσης λιγνίτη, δεν προβλέπεται επιβάρυνση στα τιμολόγια, πάντα στο ανταγωνιστικό σκέλος τους.

Αυξήσεις, όμως, συνεπάγεται η εξέλιξη αυτή και στα τιμολόγια των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν διαθέτουν μεν ρήτρα CO2 αλλά ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος (χονδρεμπορική τιμή).

Με την ενεργοποίησή της, σταθερά από τον Νοέμβριο του 2020, στο πλαίσιο του target model, οι αυξήσεις στα τιμολόγιά τους φθάνουν έως και 50%.

Οι τιμές του CO2 έχουν πάρει την ανιούσα από πέρυσι την άνοιξη, ξεπερνώντας στο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων τα 51 ευρώ ανά τόνο.

Αναλυτές εκτιμούν, μάλιστα, ότι δεν αποκλείεται να φθάσουν στα 100 ευρώ στα τέλη της δεκαετίας, ως αποτέλεσμα της αυστηρότερης ευρωπαϊκής πολιτικής για μείωση των εκπομπών ρύπων έως το 2030 και του σχεδιαζόμενου ευρωπαϊκού κλιματικού νόμου.

Στα καθ’ ημάς, από τις διακυμάνσεις αυτές δεν επηρεάζονται μόνον οι λιγνιτικές μονάδες, αλλά και οι πετρελαϊκές των νησιών και οι μονάδες φυσικού αερίου.

Οι λιγνιτικές εκπέμπουν κατά μέσο όρο περίπου 1,6 τόνους CO2 ανά παραγόμενη MWh, οι πετρελαϊκές περίπου 0,81 τόνους και οι μονάδες φυσικού αερίου το ¼ των λιγνιτικών εκπομπών.

Αυτός είναι και ο λόγος που η επιβάρυνση των δικαιωμάτων μετακυλίεται στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού, μέσω των ρητρών CO2 και ΟΤΣ.

Και με την προοπτική να διατηρηθούν οι διακυμάνσεις στις τιμές του CO2 και στα επόμενα χρόνια, οι καταναλωτές θα βλέπουν κατά περίπτωση αυξομειώσεις στα τιμολόγιά τους.

Η ΔEΗ ενσωμάτωσε τη ρήτρα CO2 για τα τιμολόγια χαμηλής τάσης τον Σεπτέμβριο του 2019.

Με τις χαμηλές τιμές των δικαιωμάτων ρύπων έως τον Μάρτιο, πέρυσι, δεν είχε ανακύψει ζήτημα μετακύλισης.

Με την έναρξη του target model, πέρυσι τον Νοέμβριο, αποφασίσθηκε να μπει «στον πάγο» μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ακριβώς για να μην υπάρξουν αυξήσεις.

Ενεργοποιήθηκε για τον Μάιο λόγω των αυξήσεων στις τιμές του CO2. Για το καλοκαίρι, η ΔEΗ αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει τη ρήτρα, για τον λόγο ότι είναι μειωμένη η χρήση λιγνιτικής παραγωγής στο ενεργειακό μείγμα.

Πηγές της Επιχείρησης επισήμαναν ότι με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στα δικαιώματα των ρύπων δικαιώνεται η πολιτική της για απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως το 2025.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα παραδοσιακά τιμολόγιά της, που περιλαμβάνουν τη συγκεκριμένη ρήτρα, θα είναι έκθετα τα επόμενα χρόνια στις αυξήσεις των τιμών του CO2. Για τον λόγο αυτό η ΔEΗ υποδεικνύει στους πελάτες της να τα αλλάξουν με νέα τιμολογιακά προϊόντα που διαθέτει και τα οποία δεν περιλαμβάνουν καμία ρήτρα.

Πηγή:xristika.gr