Έρευνα δείχνει πως οι μαθητές κατανοούν καλύτερα τα κείμενα σε χαρτί αντί για οθόνες
Η πρόσφατη μείωση της ικανότητας ανάγνωσης των παιδιών έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών αλλά και κυβερνητικών αξιωματούχων στις ΗΠΑ. Τα ευρήματα του Υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο, αποκάλυψαν πως υπάρχει σημαντική μείωση της αναγνωστικής ικανότητας των 13χρονων. Οι επιδόσεις των μαθητών με τις χαμηλότερες βαθμολογίες έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 1971, έτος της πρώτης εθνικής αξιολόγησης.
Αρκετοί πολιτικοί έσπευσαν να το επικρίνουν, αποδίδοντας αυτή την ανησυχητική εξέλιξη σε προβλέψιμους ενόχους, όπως η πανδημία και η εξ αποστάσεως μάθηση. Τα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν επικρίνει την εξ αποστάσεως μάθηση για αρνητικό αντίκτυπο στη μάθηση των μαθητών, ενώ οι συντηρητικοί έχουν στρέψει την κριτική τους στα συνδικάτα των εκπαιδευτικών για τον ρόλο τους στο κλείσιμο σχολείων.
Ένα σημείο που δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι το μέσο μέσω του οποίου διαβάζουν τα παιδιά. Πριν από τον COVID-19, είχε ήδη αρχίσει μια στροφή από τα έντυπα στα ψηφιακά κείμενα και αυτή η μετάβαση εγείρει το ερώτημα: θα μπορούσε το ίδιο το μέσο να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την πτώση της ικανότητας ανάγνωσης των μαθητών;
Μια πρωτοποριακή μελέτη από νευροεπιστήμονες στο Teachers College του Πανεπιστημίου Κολούμπια μπορεί να δώσει κάποιες απαντήσεις. Η Δρ Karen Froud και η ομάδα της διεξήγαγαν μια μελέτη με 59 παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών, χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο για να μετρήσουν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου τους στην ανάγνωση τόσο ψηφιακών όσο και έντυπων κειμένων.
Αυτό ευθυγραμμίζεται με πάνω από μια δεκαετία ερευνών κοινωνικών επιστημών, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας της Anne Mangen, η οποία δείχνει σταθερά καλύτερη κατανόηση στην ανάγνωση σε χαρτί. Παρά τα ευρήματα αυτά, πολλές σχολικές περιφέρειες, όπως αυτή του Χιούστον, συνεχίζουν να αντικαθιστούν το έντυπο υλικό με ψηφιακά προγράμματα και συσκευές, επηρεασμένες από τη γοητεία της “ψηφιακής επανάστασης”. Η τάση αυτή εξακολουθεί να υφίσταται, ακόμη και όταν τα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν όλο και περισσότερο την αποτελεσματικότητα των παραδοσιακών μεθόδων ανάγνωσης σε χαρτί.
Συμπερασματικά, ενώ η πανδημία έχει επιταχύνει την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση, είναι ζωτικής σημασίας να επανεκτιμηθεί ο αντίκτυπος των ψηφιακών μέσων στη μάθηση, ιδίως στην ανάγνωση.
Πηγή : thehappynews.gr