Accessibility Tools

Skip to main content

Και επίσημα δωρεάν εξετάσεις και φάρμακα και σε όσους έχουν χρέη αλλά με «πλαφόν» στις οφειλές

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας -Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» στο οποίο περιλαμβάνεται η διάταξη για την ασφαλιστική ικανότητα.

Όπως ορίζεται δεν λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από τον e-Ε.Φ.Κ.Α., καθυστερούμενες, ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες βασικές οφειλές των ασφαλισμένων, μέχρι του οριζόμενου ποσού.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση ορίζεται ότι για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. δεν λαμβάνονται υπόψη καθυστερούμενες, ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες βασικές οφειλές προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. μέχρι του ποσού των 100 ευρώ. Οφειλές που υπερβαίνουν το προαναφερόμενο ποσό πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με εξόφληση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής, προκειμένου να χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα.

Προτεινόμενη διάταξη :

«Στο άρθρο 41 του ν. 4387/2016 (Α' 85), περί ασφαλιστικών εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, προστίθεται παρ. 8Α ως εξής:
«8Α. Για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) δεν λαμβάνονται υπόψη καθυστερούμενες, ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες βασικές οφειλές του ασφαλισμένου στον e-Ε.Φ.Κ.Α μέχρι του ποσού των εκατό (100) ευρώ. Οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό του πρώτου εδαφίου τακτοποιούνται με εξόφληση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής, προκειμένου να χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα.».

Πηγή : dnews.gr