Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς φόρο 7 στα 10 εκκαθαριστικά "Σπαζοκεφαλιά" η διασφάλιση εσόδων από τον φόρο εισοδήματος

Αντικείμενο: Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Προγράμματα: Προπτυχιακά
Δίδακτρα: Ναι

Τα μειωμένα εισοδήματα που είχαν πολλοί φέτος λόγω ύφεσης αναμένεται να επηρεάσουν και τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος. Ήδη μέχρι τώρα από τις εκκαθαρίσεις των δηλώσεων επτά στους δέκα φορολογούμενους δε θα καταβάλουν τον οβολό τους στο κρατικό ταμείο.

Ανεβαίνει ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων ωστόσο ακόμη δεν έχει φτάσει στα επίπεδα εκείνα που θα χαρακτηρίζονταν ως ικανοποιητικά. Πιο συγκεκριμένα ακόμη δυο στους τρεις φορολογούμενους δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση. Αναλυτικά από τα 6,5 εκατ. δηλώσεις που φέτος εκτιμάται ότι θα κατατεθούν, περίπου 2,1 εκατ. δηλώσεις έχουν υποβληθεί.

Ακόμη βέβαια δε γίνεται λόγος για παράταση καθώς υπάρχει χρόνος μέχρι τις 27 Αυγούστου που εκπνέει η προθεσμία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Μια άλλη σημαντική παρατήρηση από τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχει να κάνει και με το γεγονός, ότι μέχρι τώρα από τις εκκαθαρίσεις των δηλώσεων επτά στους δέκα φορολογούμενους, δε θα καταβάλουν τον οβολό τους στο κρατικό ταμείο. Δηλαδή, μετά την εκκαθάριση, για το 70% των περιπτώσεων δεν προκύπτει η υποχρέωση για φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 ή αναμένεται να έχουν επιστροφή φόρου.
ADVERTISING

Κι από τους υπόλοιπους όμως 3 στους 10 ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα του 2020, είναι μικρότερος σε σχέση με τα ποσά φόρου που πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια.
Οι φιλόδοξοι στόχοι για έσοδα

Στο μεταξύ αυτή η εικόνα δε συνάδει με τους υψηλούς στόχους για εισπραξιμότητα φόρων που υπάρχουν για φέτος.. Πιο συγκεκριμένα με βάση σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ καθορίζεται ότι Τελικός Στόχος Εισπράξεων για φέτος θα πρέπει να αγγίξει τα 50 δισεκ.(49.685) για όλες βέβαια τις περιπτώσεις φόρων έμμεσων και άμεσων.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέχρι τώρα (στο 5μηνο) το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 18.275 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 274 εκατ. ευρώ ή 1,5% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 19.919 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 296 εκατ. ευρώ ή 1,5% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 16.859 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 193 εκατ. ευρώ ή 1,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021.

Βέβαια για τον Ιούνιο εκτιμάται ότι η εικόνα είναι καλύτερη λόγω τη σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας, ωστόσο το ότι τα εισοδήματα φέτος λόγω της ύφεσης είναι χαμηλότερα, πολλοί εργαζόμενοι βρέθηκαν σε αναστολή αλλά και πολλές επιχειρήσεις είχαν πτώση στα έσοδά τους δημιουργεί εκτιμήσεις για μείωση εισπράξεων από το φόρο εισοδήματος.
Τα στοιχεία μέχρι τώρα

Αναλυτικά με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τα 2.760.585 εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί:

- Το 28,84% ή 796.021 είναι χρεωστικά με συνολικό φόρο 518,3 εκατ. ευρώ ή 674 ευρώ κατά μέσο όρο.

- Το 17,01% ή 469.577 είναι πιστωτικά με το συνολικό ποσό της επιστροφής φόρου να αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι φέτος οι φορολογούμενοι που θα λάβουν επιστροφή φόρου θα αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο.

- Το 54,15% ή 1.494.577 είναι μηδενικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν μέχρι τις 28 Ιουλίου τη φορολογική τους δήλωση και από την εκκαθάριση της προκύπτει πληρωμή φόρου και επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή του μέχρι τις 30 Ιουλίου θα εξασφαλίσουν έκπτωση 3%.

Διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλλουν το φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις. Αν η δήλωση υποβληθεί έως τις 28 Ιουλίου, οι δόσεις θα είναι 8 με την τελευταία να καταβάλλεται έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Αν η δήλωση υποβληθεί έως τις 27 Αυγούστου, οι δόσεις θα είναι επτά, η πρώτη θα καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022 αλλά η πρώτη δόση θα είναι διπλή. Θα πρέπει να πληρωθεί ταυτόχρονα η δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει και η πάγια ρύθμιση που προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο να φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

Εναλλακτικά μπορεί οι φορολογούμενοι να πληρώσουν με κάρτα, όπου προβλέπονται έως και 12 άτοκες δόσεις ανάλογα με την τράπεζα ενώ υπάρχουν και τα προγράμματα πιστότητας που προβλέπουν για χρήση καρτών μια σειρά από μπόνους.

Πηγή:news247.gr