Accessibility Tools

Skip to main content

Νέο 5ψήφιο νούμερο για την ανήλικη παραβατικότητα

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό για την ανήλικη παραβατικότητα, την ενδοοικογενειακή βία και την ανασύνταξη της Αστυνομίας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βία υπήρχε ανέκαθεν μεταξύ των ανηλίκων, από τον αθλητισμό μέχρι τον τόπο καταγωγής. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον οι ανήλικοι οργανώνονται σε συμμορίες και επιτίθενται σε άλλα παιδιά και πλέον χρησιμοποιούν μαχαίρια, όπλα και σιδερογροθιές»

Χρυσοχοΐδης: Νέο πενταψήφιο νούμερο για την ανήλικη παραβατικότητα -Τα νέα μέτρα

«Τους τελευταίους δυο μήνες έχουμε 500 συλλήψεις ανηλίκων και γονέων για παραβατικές συμπεριφορές. Το θέμα της ποινικής μεταχείρισης των ανηλίκων είναι πολύ ευαίσθητο ζήτημα. Με αφορμή το περιστατικό στη Γλυφάδα όπου 30 ανήλικοι έδωσαν ραντεβού για ξύλο, στις μεγάλες πλατείες πλέον, υπάρχει διακριτική αστυνομική παρουσία, κυρίως ένστολων άοπλων αστυνομικών, αλλά και ανδρών με πολιτικά, έτσι ώστε αν προκύψει κάτι να χρειαστούν να επέμβουν», επισήμανε στη συνέχεια.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε χαρακτηριστικά, ότι «έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανηλίκων που παραβατούν συστηματικά, διαπράττοντας κλοπές, μικρές ληστείες, διαρρήξεις, αρπαγές και βιαιοπραγίες, με τα άτομα αυτά να καταγράφονται πλέον.

Παράλληλα, σε λίγες ημέρες, νέο πενταψήφιο νούμερο θα τεθεί σε λειτουργία με ειδικά εκπαιδευμένους τηλεφωνητές στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων Αττικής, που θα δέχονται μηνύματα όλο το 24ωρο σχετικά με παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων, και έτσι η παρέμβαση της αστυνομίας θα είναι άμεση».

Εκτός από το νέο πενταψήφιο νούμερο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε «ότι όσα παιδιά ή γονείς θέλουν μπορούν να πάρουν ένα «panic button» και θα είναι αντίστοιχο με αυτό της ενδοοικογενειακής βίας, ούτως ώστε την ώρα που θα συμβεί κάτι να πατήσουν το κουμπί. Παράλληλα αυτή η εφαρμογή περιέχει και μια σειρά με οδηγίες του τι πρέπει να κάνει ένα παιδί ή ένας γονέας αν δεχθεί επίθεση».

Τι είπε σχετικά με την γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους και το «restart» της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στην αναδόμηση της ΕΛ.ΑΣ.: «Υποθέτω και ελπίζω ότι βλέπετε περισσότερους αστυνομικούς στον δρόμο, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Θέλουμε restart στην ΕΛ.ΑΣ. και είναι πρόκληση για εμένα και τον πρωθυπουργό που έδωσε την εντολή να αναγεννηθεί η ελληνική αστυνομία, για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις με στόχο την ασφάλεια και την προστασία των αδυνάτων».

Σχετικά με την γυναικοκτονία στους Άγιους Ανάργυρους ο υπουργός τόνισε ότι σε αυτό το περιστατικό έχουν συμβεί μια σειρά από λάθη που τα εντοπίζει η έρευνα και εκεί θα αποδοθούν ευθύνες. «Έχουμε κάνει ένα δεκάλογο που θα πρέπει να γνωρίζει ένας αστυνομικός για να αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα. Πρέπει να γίνεται συνέχεια εκπαίδευση και προσπάθεια σε επίπεδο ενσυναίσθησης. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν πλέον μια γυναίκα παίρνει τηλέφωνο ή έρχεται στο τμήμα, είναι δίπλα μας. Την κρατάμε εκεί για την ασφάλειά της. Θα ανακοινώσουμε «safe houses» -ένα καταφύγιο, ένας χώρος που δεν θα ξέρει κανείς, υπό την ευθύνη της αστυνομίας- σε όλη την Ελλάδα, για να φιλοξενεί άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ασφάλειας, αλλά ακόμη και την οικογένεια τους», επισήμανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Πηγή : e-dimosio.gr