Accessibility Tools

Skip to main content

500 ευρώ σε γονείς: Ανοιξαν οι αιτήσεις για το νέο voucher – Οι δικαιούχοι

Το νέο πρόγραμμα της Κυβέρνησης με ονομασία «Νταντάδες της Γειτονιάς» έχει ήδη ξεκινήσει να τρέχει σε δήμους της Ελλάδας.

Το νέο voucher της Κυβέρνησης με ονομασία «Νταντάδες της Γειτονιάς» έχει ήδη ξεκινήσει να τρέχει σε δήμους της Ελλάδας.

Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά μωρά και νήπια ως 2,5 ετών και έχει ξεκινήσει να τρέχει ενώ αναμένεται να κινηθεί πιλοτικά σε 61 δήμους της χώρας.

Το προαναφερθέν πρόγραμμα Αφορά τόσο εργαζόμενους, όσο παράλληλα και συνταξιούχους χωρίς να υφίστανται κάποιο όριο ηλικίας.

Καινούργιο voucher προσφέρει 500 ευρώ σε γονείς

Το πρόγραμμα προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φροντιστή. Όμως, η αμοιβή του εργαζόμενου είναι ιδιωτική δηλαδή θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία, που θα κάνει εκείνος.

Σε πρώτη φάση δημιουργείται το «Μητρώο Επιμελητών». Η πλατφόρμα ntantades.gov.gr άνοιξε και το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει και λειτουργεί για όσους θέλουν ν΄ απασχοληθούν ως επιμελητές και επιμελήτριες. Το voucher αφορά 500 ευρώ ή 300 ευρώ, αναλόγως με το αν κάποια είναι πλήρους απασχόλησης ή μειωμένης απασχόλησης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία εγγραφής μπορείτε να βρείτε στη σχετική πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (https://isotita.gr/prosklisi-ekdilosi-endiaferontos-ntantades-tis-geitonias/).

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2103258080 και 2103258090 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9 το πρωί με 8 το απόγευμα ή να στείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Σε δεύτερη φάση ανοίγει η πλατφόρμα για να καταθέσουν αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι γονείς, οι οποίοι ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς». Για την εγγραφή στο Μητρώο, χρειάζεται ηλεκτρονική υποβολή στην ιστοσελίδα ntantades.gov.gr. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων είναι δωρεάν.

Δικαίωμα υποβολής έχουν τα άτομα που είναι ενήλικα, έχουν τυπικά προσόντα απόδειξης γνώσης κατηγορίας βρεφονηπιοκόμων, έχουν πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά και ιατρικές γνωματεύσεις καταλληλότητας από τις ειδικότητες παθολόγου/γενικού ιατρού, δερματολόγου και ψυχολόγου.
Ποια δικαιολογητικά πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι;

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν όσοι θέλουν να εγγραφούν στο «Μητρώο Επιμελητών» είναι τα παρακάτω:

Αντίγραφο τίτλου επαγγελματικής εκπαίδευσης ή του Μεταλυκειακού Έτους Τάξης Μαθητείας ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων ή ισότιμου τίτλου ή Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Επιπέδου 5 Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)– Ειδικότητας: Βοηθού Βρεφονηπιοκόμου ή Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης ή Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών με ειδικές ανάγκες, ή ισότιμου τίτλου, πτυχίου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Βρεφονηπιοκομίας ή Προσχολικής Αγωγής ή Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή ισότιμου τίτλου, ή πτυχίου ΑΕΙ Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή ισότιμου τίτλου ή πτυχίου της Ανωτέρας Σχολής Νηπιοβρεφοκόμων του Κέντρου Βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ» και του ΠΙΚΠΑ Ιωαννίνων.
Πιστοποιητικά ή γνωματεύσεις ιατρών από δημόσια δομή υγείας, ειδικότητας ψυχιάτρου, για την καλή ψυχική του υγεία, δερματολόγου για τον έλεγχο μεταδοτικών δερματικών ασθενειών και παθολόγου ή ιατρού γενικής ιατρικής για τον έλεγχο αερογενώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά.
Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης σε ισχύ.

Υπεύθυνη δήλωση που θα αναφέρει ότι ο/η ενδιαφερόμενος/η δεν έχει εκπέσει της γονικής μέριμνας, δεν τελεί υπό καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης, δεν εκκρεμεί σε βάρος του μήνυση και δεν έχει καταδικαστεί για οποιοδήποτε κακούργημα.

Άδεια διαμονής ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο σε ισχύ που παρέχει πρόσβαση στην εργασία.
Αναγνωρισμένο πιστοποιητικό ελληνομάθειας επιπέδου Β1 για αλλοδαπούς που δεν είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής.

Οι υποψήφιες για το πρόγραμμα νταντάδες της γειτονιάς θα πρέπει να μπουν στο ntantades.gov.gr, όπου απαιτείται να δηλώσετε αν έχετε πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά επιλέγοντας ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Εκεί θα πρέπει να δηλώσετε ΟΧΙ και αμέσως θα εμφανιστεί το πεδίο «Ενδιαφέρομαι να παρακολουθήσω μαθήματα πρώτων βοηθειών», το οποίο θα πρέπει να επιλέξουν.

Έτσι, θα δηλώσουν πρόθεση συμμετοχής σας σε δωρεάν σεμινάριο του ΕΚΑΒ και θα συμπεριληφθούν στη λίστα εκπαιδευομένων. Στη συνέχεια θα ειδοποιηθούν για το χρόνο και τον τόπο της εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι η θεωρητική εκπαίδευση γίνεται ασύγχρονα μέσω του e-class του ΕΚΑΒ και η πρακτική εκπαίδευση και εξέταση γίνονται την ίδια ημέρα, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η θεωρητική σας εκπαίδευση.
Προσοχή: Οι ενδιαφερόμενες που δεν έχουν πιστοποιητικό μπορούν να προχωρήσουν τη συμπλήρωση της αίτησης αλλά δεν μπορούν να την υποβάλουν μέχρι να λάβουν την πιστοποίηση.

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, η υποψήφια καλείται να δηλώσει τη διαθεσιμότητα ωρών σας ανά ημέρα. Όμως, το ακριβές ωράριο θα συμφωνηθεί με τους γονείς, που θα γίνει ιδιωτικό συμφωνητικό.

Η εγγραφή στο Μητρώο Επιμελητών δεν αποκλείει την απασχόληση σε βρεφονηπιακό σταθμό. Η αμοιβή των νταντάδων δεν ορίζεται από το πρόγραμμα αλλά κατόπιν συνεννόησης απευθείας με τους γονείς.

Πηγή : newsalert.gr