Άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις στο Ε9

Αντικείμενο: Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Προγράμματα: Προπτυχιακά
Δίδακτρα: Ναι

Η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε σήμερα την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2021.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι φορολογούμενοι που εντόπισαν λάθη και παραλείψεις στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ έχουν τη δυνατότητα να τα διορθώσουν. Στη συνέχεια θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό, ενημερώνοντας τους φορολογουμένους για το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν.

Η διαδικασία

Συγκεκριμένα, οι τροποποιητικές δηλώσεις για τον επαναπροσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ και την έκδοση νέου «ελαφρύτερου» εκκαθαριστικού από την εφορία υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» στην ηλεκτρονική διεύθυνση «my AADE» χωρίς καμία επιβάρυνση, αφού το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις έχει καταργηθεί τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις που προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα στο προσωπικό του λογαριασμό στο «myAADE» να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ, προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης, προκειμένου να γίνει έλεγχος και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Ο φορολογούμενος που έχει λάθη ή παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση ενός ή περισσοτέρων από τις δηλώσεις Ε9 που υπέβαλε για τα έτη 2010-2021 μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή «Ε9 Περιουσιολόγιο» και να επιλέξει το έτος για το οποίο θέλει να υποβάλει τη νέα διορθωτική δήλωση. Αν επιλέξει να διορθώσει στοιχεία δηλώσεων Ε9 ενός ή περισσοτέρων ετών για την περίοδο μετά το 2010, οι όποιες αλλαγές στην εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης θα μπορούν να μεταφερθούν και στα Ε9 των επόμενων ετών, οπότε θα μεταβληθεί και η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί την 1η Ιανουαρίου 2021.

Πηγή:efsyn.gr