Accessibility Tools

Skip to main content

Ποιες είναι οι πρώτες αλλαγές που έρχονται άμεσα σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας

Τους στόχους, τους προβληματισμούς αλλά πάνω από όλα τις λύσεις για την καθημερινότητα των πολιτών στον τομέα της Υγείας, έθεσε το απόγευμα της Τρίτης ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε πολύωρη διάσκεψη με συνεργάτες του.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν τα νέα στελέχη της διοίκησης του υπουργείου Υγείας, οι διοικητές και των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Τα πρώτα σοβαρά προβλήματα που θα επιχειρήσει να λύσει ο νέος υπουργός, αφορούν τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στις αναμονές για τα χειρουργεία, τις πολύωρες αναμονές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, αλλά και στην ανταπόκριση του ΕΚΑΒ.

Αναφορικά με το ταλαιπωρημένο ΕΚΑΒ, ο νέος υπουργός Υγείας εξήγησε την Τρίτη ότι ήδη σχεδιάζεται η αναβάθμισή του, ώστε να γίνουν ευκολότερες, ασφαλέστερες και ταχύτερες οι διακομιδές ασθενών, με προσθήκη πολλών και σύγχρονων εναέριων μέσων.

Παράλληλα, όπως είπε χθες κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείο Υγείας «θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην αναβάθμιση 80 νοσοκομείων της χώρας και 156 κέντρων υγείας, προγραμματίζονται 10.000 προσωπικού, κυρίως νοσηλευτών».

Άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει πολλές φορές ότι θα παρακολουθεί ο ίδιος προσωπικά την πορεία της υγείας και θα παρεμβαίνει όπου απαιτείται. Κάτι που σημαίνει ότι θα βρίσκεται σε άμεση και σχεδόν καθημερινή επαφή για τον έλεγχο της εξέλιξης του έργου του κ. Χρυσοχοΐδη.

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε, ότι στο πλαίσιο της χθεσινής τελετής δεν έγινε καμία αναφορά για σχέδιο που αφορά την κάλυψη των νησιών με γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς όπως είναι γνωστό, οι ανάγκες λόγω της αύξησης του πληθυσμού τους το καλοκαίρι, με τους εργαζόμενους και τους τουρίστες, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και είναι ένα ζήτημα στο οποίο επίσης θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση.

Προληπτικές εξετάσεις για τα περισσότερα νοσήματα

Προτεραιότητα, επίσης, για τον κ. Χρυσοχοΐδη αποτελεί και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ώστε όπως γίνεται με τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις να επεκταθούν και σε πολλά άλλα νοσήματα.

«Να φτάσουν δηλαδή σε ένα επίπεδο, ώστε η πρόληψη να αφορά όλους τους πολίτες και για όλα τα σοβαρά νοσήματα, με ηλεκτρονικά και γρήγορα ραντεβού, χωρίς κανένα κόστος», τόνισε ο ίδιος.

Οι βασικοί άξονες διοίκησης στο υπουργείο Υγείας

Η μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ο νέος υγειονομικός χάρτης και η οργανωτική αναδιάταξη των δομών διακυβέρνησης, η υλοποίηση του εθνικού προγράμματος πρόληψης της δημόσιας υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», το νέο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων, η μεταρρύθμιση στους τομείς της ψυχικής υγείας και εθισμών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα υγείας και οι μεταρρυθμίσεις και επιτάχυνση των επενδύσεων στον τομέα της υγείας, αποτελούν τους βασικούς άξονες και τις προτεραιότητες της πολιτικής της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Για την υλοποίησή τους έχει ήδη εξασφαλιστεί, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, το ποσό του 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή περίπου το 8% των συνολικών πόρων του, προορίζεται να διοχετευθεί σε επενδύσεις στην Υγεία.

Διευκρινίζεται ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η Δημόσια Υγεία θα αποτελούν αρμοδιότητα της νέας αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη, τα νοσοκομεία του υφυπουργού Μάριου Θεμιστοκλέους και η Ψυχική Υγεία του υφυπουργού Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε επίσης στους «αφοσιωμένους και ικανούς δημόσιους λειτουργούς», υπογραμμίζοντας ότι «με αυτούς θα πορευτώ και τώρα με αξιοκρατία… Αλλά ταυτόχρονα με τον πήχη και το φρόνημα ψηλά, για να επαναθεμελιώσουμε όλοι μαζί το νέο ΕΣΥ».

Πηγή: www.news247.gr