Το πρώτο σπίτι συγκατοίκησης ηλικιωμένων στην Ελλάδα είναι πραγματικότητα
Η ιδέα της συγκατοίκησης για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αποκτά πλέον σάρκα και οστά και στην Ελλάδα. Στην καρδιά της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην Κυψέλη, δημιουργείται το πρώτο οργανωμένο σπίτι συγκατοίκησης ηλικιωμένων, μια πρωτοβουλία που φέρνει ελπίδα και λύσεις σε όσους αναζητούν συντροφικότητα, μειωμένα έξοδα και ανεξαρτησία από τα παραδοσιακά γηροκομεία.
Η καινοτόμα πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ «Νάμα»
Η προσπάθεια αυτή υλοποιείται από την ΑΜΚΕ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) «Νάμα», με πρωτεργάτρια τη Μαλάμω Στεργίου, η οποία οραματίστηκε έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής για την τρίτη ηλικία. Το πρώτο σπίτι συγκατοίκησης βρίσκεται σε ένα ευρύχωρο διαμέρισμα 240 τ.μ., το οποίο καταλαμβάνει δύο ορόφους με εσωτερική σκάλα και εξωτερικό ασανσέρ. Το σπίτι φιλοξενεί έως πέντε άτομα, προσφέροντας άνετα δωμάτια και έναν κοινόχρηστο χώρο για δραστηριότητες, με θέα που ενισχύει τη φιλική ατμόσφαιρα.
Η ιδέα βασίζεται στη μίσθωση και όχι στην αγορά ακινήτου, ακολουθώντας δοκιμασμένα μοντέλα από την Ευρώπη.
Δεν υπάρχει κουλτούρα συγκατοίκησης στην Ελλάδα, κάτι που προσπαθούμε να αλλάξουμε μέσω της κοινότητάς μας
Πώς ξεκίνησε η ιδέα
Η κ. Στεργίου, 65 ετών, εμπνεύστηκε την ιδέα μέσα από προσωπικές ανάγκες και δύσκολες εμπειρίες, όπως η απομόνωση και η μοναξιά που ένιωσε κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στη βόρεια Εύβοια. Ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα στο Facebook το 2022, η οποία σήμερα αριθμεί πάνω από 8.900 μέλη.
Πριν την υλοποίηση του πρώτου σπιτιού, πραγματοποιήθηκε ένα πείραμα μικρής κλίμακας σε ξενοδοχείο στην Αιδηψό, όπου ηλικιωμένοι δοκίμασαν τη συγκατοίκηση. Το εγχείρημα αυτό παρείχε πολύτιμα μαθήματα, ενώ αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο για τα επόμενα βήματα.
Η ιδέα της συγκατοίκησης σε άλλες πόλεις
Παράλληλα με την Αθήνα, η πρωτοβουλία επεκτείνεται σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Καβάλα. Εκεί, αντίστοιχες ομάδες όπως η «Συγκατοίκηση Φίλων 60+», με επικεφαλής τη Ρίτσα Τζούτζου και τον Σάκη Καβακόπουλο, προωθούν την ιδέα της κοινής στέγασης. Η ομάδα τους στη Θεσσαλονίκη αριθμεί ήδη πάνω από 7.500 μέλη και οργανώνει τακτικές συναντήσεις, εκδρομές και «πρόβες συγκατοίκησης».
Η κ. Τζούτζου τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης κενών ακινήτων, όπως εγκαταλελειμμένες πολυκατοικίες, που μπορούν να μετατραπούν σε χώρους κοινωνικής κατοικίας, με τη στήριξη του κράτους ή προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Η συγκατοίκηση ηλικιωμένων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία και η Βρετανία. Εκεί, μοντέλα όπως το co-housing προωθούν τη συνεργασία, τη συντροφικότητα και την κοινή διαβίωση, ενισχύοντας την κοινωνική σύνδεση και την ποιότητα ζωής.
Η δημιουργία του πρώτου σπιτιού συγκατοίκησης ηλικιωμένων στην Αθήνα ανοίγει τον δρόμο για μια νέα κουλτούρα που ανατρέπει τα στερεότυπα για τη ζωή στην τρίτη ηλικία. Παρέχει την ευκαιρία στους ηλικιωμένους να ζήσουν με αξιοπρέπεια, ανεξαρτησία και κοινωνική υποστήριξη, διαμορφώνοντας ένα νέο πρότυπο ζωής που εστιάζει στη συνεργασία, την κοινότητα και την ανθρώπινη ζεστασιά.
Πηγή: thehappynews.gr