Ο γόρδιος δεσμός της στέγασης – 14 προγράμματα εντός του 2025
Η απόφαση της κυβέρνησης να ασχοληθεί το 2025 με τα απτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Ως εκ τούτου, ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου θέτουν ψηλά στην ιεράρχηση των δράσεών τους το θέμα της στέγασης, καθώς θεωρούν πως έχει άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο.
Συνολικά η κυβέρνηση έχει εκπονήσει πάνω από 40 δράσεις για ένα πρόβλημα που κλυδωνίζει σχεδόν οριζόντια όλη την κοινωνία: από τους φοιτητές, τους νέους και τις νέες που είναι ακόμη άγαμοι, τις νέες οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους αστέγους και τους ανέργους. Η προσπάθεια τη νέα χρονιά θα ενταθεί, καθώς το πρόβλημα, σε συνδυασμό με την ακρίβεια, έχει εξελιχθεί για πολλές οικογένειες σε ζήτημα επιβίωσης.
Η λίστα που έχει συγκεντρώσει η «Κ» δείχνει πως από τις αρχές του 2025 θα αρχίσουν να «τρέχουν» 14 βασικά προγράμματα –σύνολο είναι πάνω από 20– που έχουν βασικό στόχο να αυξήσουν τα ακίνητα προς εκμετάλλευση.
Ενεργειακή αναβάθμιση
Η στέγαση για ευάλωτες ομάδες είναι σημαντική, καθώς μπορεί να αφορά μικρό αριθμό, αλλά αποτυπώνει το κοινωνικό πρόσωπο μιας κυβέρνησης. Το πρόγραμμα προβλέπει ιδιοκτήτες 100 διαμερισμάτων στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης να δώσουν μέσω επιδότησης σε τιμή χαμηλότερη της αγοραίας τις κατοικίες τους, σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όπως ανέργους.
Στο ίδιο πλαίσιο, περίπου 850 σπίτια με βασικό φορέα υλοποίησης δήμους με πάνω από 100.000 κατοίκους θα δοθούν σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης ή επισφαλούς στέγασης. Βασικό κομμάτι της λύσης του προβλήματος είναι να δημιουργηθούν περισσότερα κατοικήσιμα σπίτια, καθώς αυτή τη στιγμή παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν πολλά σπίτια κλειστά, σε μη κατοικήσιμη κατάσταση.
Στο πλαίσιο αυτό ξεκινούν τα φορολογικά κίνητρα για χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών για δαπάνες επισκευής και συντήρησης κατοικίας, όπου το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.
Στην ίδια κατηγορία εμπίπτει η πρωτοβουλία για ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κατοικιών μέσω χαμηλότοκων δανείων με πλήρη επιδότηση επιτοκίου.
Την ίδια ώρα ξεκινάει το «Εξοικονομώ 2025» από το οποίο θα ωφεληθούν νοικοκυριά σε όλη την επικράτεια, με ειδική μέριμνα στα ευάλωτα, όπως επίσης και στις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες αλλά και σε Κρήτη και Σάμο.
Επίσης αυξημένα ποσοστά επιδότησης προβλέπονται για τις οικογένειες με μέλος ή μέλη με αναπηρία (ΑμεΑ) και τις οικογένειες με τρία εξαρτώμενα τέκνα. Από τον προϋπολογισμό αυτό, οι πόροι που προβλέπονται για την άμεση ενίσχυση των ωφελουμένων ανέρχονται σε 396.100.000 ευρώ.
Βασική επιδίωξη του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι να αυξηθούν τα ακίνητα που είναι διαθέσιμα για τους πολίτες.
Αυτό επίσης που είναι διαπιστωμένο είναι πως στο Δημόσιο ανήκουν εκατοντάδες αναξιοποίητα κτίρια. Στο πλαίσιο αυτό αρχίζει η λεγόμενη κοινωνική αντιπαροχή, δηλαδή θα εκκινήσουν οι πρώτοι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, ένα πρόγραμμα που απευθύνεται κυρίως σε νέους και νέα ζευγάρια.
Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο θα προχωρήσει στον εντοπισμό και την καταγραφή δημοσίων ακινήτων που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη στεγαστική πολιτική, τόσο μέσω ανακαίνισης διαθέσιμων ακινήτων όσο και μέσω δημόσιας γης η οποία θα δοθεί για σκοπούς κοινωνικής αντιπαροχής.
Ο στόχος είναι αρχικά να παραδοθούν 300 ακίνητα και να συνεχιστεί η διαδικασία.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θέλει να δώσει τη δύσκολη μάχη με τη βραχυχρόνια μίσθωση που μειώνει αισθητά τα προσφερόμενα σπίτια, χωρίς όμως να επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη. Για να επιτευχθεί αυτό ξεκινάει μια σειρά πρωτοβουλιών:
α) Απαλλαγή του φόρου εισοδήματος από ενοίκιο για 3 χρόνια σε όποιον ιδιοκτήτη μετατρέψει έως 31.12.2025 κενό ακίνητο ή ακίνητο που βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση, σε ακίνητο μακροχρόνιας μίσθωσης.
β) Επιβάλλεται, υπέρ του Δημοσίου, τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση για βραχυχρόνιες μισθώσεις από 0,5 έως 1,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση τους χειμερινούς μήνες και σε 8 ευρώ ανά διανυκτέρευση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να μπει φρένο στη βραχυχρόνια μίσθωση.
γ) Τίθενται επιπλέον περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς απαγορεύεται έως το τέλος του 2025 η εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, ακινήτων που βρίσκονται στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων και προβλέπεται η επιβολή προστίμου στους παραβάτες. Τέλος, θα συνεχιστεί το στεγαστικό επίδομα φοιτητών, με ήδη 44.594 αιτήσεις εγκεκριμένες.
Για όλα τα παραπάνω, το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί ένα «Portal Στεγαστικής Πολιτικής» με στόχο την ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων αναφορικά με τα βασικά χαρακτηριστικά των στεγαστικών προγραμμάτων.
Πηγή: kathimerini.gr