Κορονοϊός: αποζημίωση ειδικού σκοπού - οι ημερομηνίες πληρωμής

Αντικείμενο: Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Προγράμματα: Προπτυχιακά
Δίδακτρα: Ναι

Ξεκινάει σήμερα η πρώτη πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού

σε χιλιάδες εργαζόμενους.

Ειδικότερα σήμερα ξεκινάει η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψος 600 ευρώ για 25.508 επιστήμονες και αναμένονται άλλες έξι πληρωμές σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αναλυτικότερα:

- οι αιτήσεις για τους επιστήμονες λήγει την Παρασκευή 15 Μαΐου άρα αναμένεται μία ακόμη πληρωμή την επόμενη εβδομάδα για να πληρωθούν όλοι οι επιστήμονες τα 600 ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού 600 ευρώ είναι οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι εντάσσονται στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, βάσει ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας και σύμφωνα με την επιστημονική-επαγγελματική ιδιότητά τους βάσει ΑΦΜ.

- οι ειδικές κατηγορίες που υποβάλλουν από χθες και μέχρι την Κυριακή 17 Μαΐου υπεύθυνες δηλώσεις σε ειδικό έντυπο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων supportemployees.services.gov.gr θα πληρωθούν σε δύο φάσεις την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ στις 13 Μαΐου - 14 Μαΐου και στις 18 Μαΐου - 19 Μαΐου.

- Οι εργαζόμενοι των ειδικών περιπτώσεων που ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων και ανάμεσα τους είναι εργαζόμενοι σε επίσχεση εργασίας, οι δανειζόμενοι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι σε επιχείρηση που μεταβιβάστηκε κ.α. θα πληρωθούν την Πέμπτη 14/5 έως και την Παρασκευή 15/5.

Παράλληλα για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους τον Μάιο καθώς οι επιχειρήσεις που εργάζονται παραμένουν κλειστές προβλέπεται η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανάλογα με τις ημέρες αναστολής το διάστημα 5 με 10 Ιουνίου.

Υπενθυμίζουμε για αυτούς τους εργαζόμενους ότι μπορούν να υποβάλλουν μόνο τροποποιητικές υπεύθυνες δηλώσεις από τις 19 Μαΐου μέχρι την 1η Ιουνίου.

Οι εργαζόμενοι που παραμένουν σε αναστολή υποχρεωτικά εντός του Μαΐου για 3 έως 24 ημέρες θα λάβουν ειδική αποζημίωση αναλογική των ημερών της αναστολής με δεδομένο ότι οι 30 ημέρες αντιστοιχούν στο ποσό των 534 ευρώ.

Ακόμη για τους εργαζόμενους που βρίσκονται τον Μάιο σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους και εργάζονται σε επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν τον Μάιο ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ θα η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 10.6.2020 έως και 12.6.2020.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν θα λάβουν αναλογική ειδική αποζημίωση ανάλογα με τις μέρες που μένουν σε παράταση αναστολής, με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες ανέρχεται στα 534 ευρώ.