Accessibility Tools

Skip to main content

Οι ψηφιακές δεξιότητες είναι το μέλλον της εργασίας

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με πρωτοφανή ταχύτητα και η τεχνολογική επανάσταση φέρνει ανατροπές οι οποίες σταδιακά θα επηρεάσουν ολόκληρη την οικονομία. Πρόκειται για μία μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή που θα λάβει κοσμοϊστορικές διαστάσεις και επομένως είναι χρέος μας να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά έτσι ώστε να προσαρμοστούμε έγκαιρα. Πριν από λίγα χρόνια η Dell είχε προβλέψει ότι το 85% των θέσεων εργασίας που θα υφίστανται το 2030 δεν έχουν ακόμη επινοηθεί. Δεν είμαστε πολύ μακριά από μία τέτοια εξέλιξη. 

Ζούμε ήδη στην εποχή της 4ης και 5ης βιομηχανικής επανάστασης, με τεχνολογίες όπως το Internet of Things, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Επαυξημένη Πραγματικότητα και η Ρομποτική, να μετασχηματίζουν το επιχειρηματικό τοπίο, αλλά και την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με το LinkedIn, ο αριθμός των αγγελιών για θέσεις εργασίας στο πεδίο της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, ένα πεδίο που μέχρι τα τέλη του 2022 και το ChatGPT, ήταν παντελώς άγνωστο για τους περισσότερους ανθρώπους, αυξήθηκαν κατά 36 φορές σε σύγκριση με πέρσι. Αυτό αρκεί για να έχουμε μία εικόνα του τι έρχεται. 

Μελέτη της Randstad και του ΟΟΣΑ δείχνει ότι οι αγγελίες που θέτουν ως προαπαιτούμενο τις ψηφιακές δεξιότητες στις δέκα χώρες που εξετάστηκαν φτάνουν έως το 12% σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αγγελίες για ψηφιακές θέσεις αυξήθηκαν κατά 24% την περίοδο 2018-2021, με εντυπωσιακή άνοδο 116% για τους μηχανικούς δεδομένων. 

Στο νέο ψηφιακό κόσμο που διαμορφώνεται, η ταχύτητα, ο όγκος και η συχνότητα με την οποία παράγουμε δεδομένα αυξάνονται συνεχώς. Επομένως, η τάση που καταγράφεται για επαγγέλματα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια τα θεωρούσαμε "εξεζητημένα", όπως του μηχανικού δεδομένων, σήμερα εμφανίζουν τρομακτική ζήτηση. Το ίδιο συμβαίνει με τις περισσότερες ψηφιακές ειδικότητες, σε μία τεκτονική αλλαγή που παρουσιάζει ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. 

Ενδεικτική είναι η εκτίμηση της Goldman Sachs. Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας προβλέπουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση θα οδηγήσουν σε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος δεκαετίας. Αναμένεται, όμως, να επηρεάσουν και 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Στο εγγύς μέλλον 9 στις 10 θέσεις εργασίας θα απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες.

Αλλαγές στην αγορά εργασίας έχουμε βεβαίως δει και στο παρελθόν. Κάθε τεχνολογική εξέλιξη οδηγεί στην εξάλειψη κάποιων ειδικοτήτων, δημιουργώντας ταυτόχρονα καινούριες. Με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να παραμένει θετικό, τόσο σε όρους απασχόλησης όσο και παραγωγικότητας. Είναι εντυπωσιακό ότι το 60% των σημερινών εργαζομένων απασχολούνται σε επαγγέλματα που δεν υπήρχαν το 1940.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των νέων δεξιοτήτων που απαιτούνται σε ευρύ φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας είναι τα social media. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως υπάρχουν 4,6 δισεκατομμύρια χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 7,5 διαφορετικά social media κάθε μήνα. Μόνο τον τελευταίο χρόνο οι χρήστες των κοινωνικών μέσων αυξήθηκαν κατά 10%.

Το ζήτημα των δεξιοτήτων αναδεικνύεται σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις για την Ευρώπη – και βεβαίως για την Ελλάδα. Ένα ζήτημα που αποτελεί προτεραιότητα και για το ΕΒΕΑ.

Στη χώρα μας το πρόβλημα της έλλειψης δεξιοτήτων αρχίζει να γίνεται όλο και πιο εμφανές. Στην έρευνα που πραγματοποιήσαμε ως ΕΒΕΑ, σε δείγμα 1.000 μελών μας, τα ευρήματα ήταν χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά:

-    9 στις 10 επιχειρήσεις αύξησαν ή διατήρησαν το προσωπικό, αλλά μόνο 3 στις 10 βρήκαν το προσωπικό που ήθελαν.

- οι δυσκολίες στην εξεύρεση κατάλληλων δεξιοτήτων εντείνονται, όσο μικραίνει ο τζίρος των επιχειρήσεων.

Αν θέλουμε να προλάβουμε το τρένο της ψηφιακής επανάστασης, πρέπει να αναδείξουμε σε κορυφαία προτεραιότητα το θέμα του reskilling και upskilling για επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Παρά τη βελτίωση που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε ψηφιακές δεξιότητες, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το ποσοστό των ειδικών σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι 2,8% ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 4,5%. Εάν δεν καλύψουμε έγκαιρα αυτή την υστέρηση, κινδυνεύουμε να έχουμε μειωμένη ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα και  ικανότητα καινοτομίας για τις επιχειρήσεις, αλλά και αυξημένη ανασφάλεια και αδιέξοδα για τους εργαζόμενους.

* Η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου είναι Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (EBEA), Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
 

Πηγή: capital.gr