Accessibility Tools

Skip to main content

Γιορτές και υπερκαταναλωτισμός

*της Ελευθερίας Χασάπη

Χριστούγεννα • ίσως η ωραιότερη εποχή του χρόνου για τους περισσότερους, όπου όλα είναι λαμπερά, στολισμένα και φωτισμένα. Μια απλή βόλτα στους δρόμους σε κάνει να νιώθεις ωραιότερα στη θέαση των στολισμένων χριστουγεννιάτικων δέντρων, στο άκουσμα των γιορτινών μελωδιών από μπάντες που τριγυρνάνε και μας διασκεδάζουν με τα όμορφα τραγουδίσματά τους. Δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει δε τις στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων που πολύ εύκολα σε προσελκύουν να εισέλθεις και να περιηγηθείς στο εσωτερικό τους και τελικά να κάνεις κάποια αγορά, είτε την χρειάζεσαι, είτε όχι.

Οι γιορτές μας καλώς ή κακώς είναι άμεσα συνδεδεμένες με την κατανάλωση. Παρακάτω αναλύεται αυτή η συνήθεια – εθισμός, που πλήττει μικρούς και μεγάλους.

Η κοινωνία μας όσο περνάνε τα χρόνια αντικαθιστά αρχές και αξίες στο βωμό του υλισμού. Οι άνθρωποι προκειμένου να καλύψουν τα προβλήματα, τα βάρη, τη θλίψη, τη στεναχώρια και το τέλμα της ζωής τους, βρίσκουν καταφύγιο στην αγορά υλικών αντικειμένων που είτε τους είναι απαραίτητα, είτε όχι. Εν προκειμένω αποτελεί, για όποιον χαρακτηρίζεται πλέον ως υπερκαταναλωτικός, αφορμή η αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων για τα αγαπημένα του πρόσωπα, καθώς μέσω αυτών θα αισθανθεί ένα αίσθημα υπεροχής και ευτυχίας, ενώ στην πραγματικότητα τα συναισθηματικά του κενά δεν καλύπτονται μέσω άυλων αντικειμένων.

Ο υπερκαταναλωτισμός δεν επηρεάζει απλά τον συναισθηματικό κόσμο όσων είναι εθισμένοι στις αγορές, αλλά εκ των πραγμάτων έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην οικονομική κατάστασή τους. Στην προσπάθεια να καλύψουν την συναισθηματική τους πλήξη, δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος των χρημάτων που σπαταλά. Οι οικονομικές συνέπειες όμως της εν λόγω συμπεριφοράς, δεν αργούν να εμφανιστούν στο πλαίσιο της καθημερινότητας και να την καταστήσουν δύσκολη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις λοιπές πτυχές της ζωής.

Επιπρόσθετα, δεν πρέπει κανείς να παραβλέψει έναν σημαντικό παράγοντα που ωθεί όλο και περισσότερο τους ανθρώπους να αγοράζουν δίχως τέλος: η διαφήμιση και το marketing! Άμεση είναι, δυστυχώς, η επιρροή των διαφημιστικών μηνυμάτων στη ζωή μας. Τα πάντα γύρω σου, σου φωνάζουν «ψώνισε». Ψώνισε για τη μια ή την άλλη περίσταση, για τους συγγενείς, τους φίλους, τους συναδέλφους. Όλα είναι θέμα διαφήμισης και επίκλησης στο συναίσθημα.

Οι εταιρείες επιδιώκουν να δημιουργούν θετικά συναισθήματα για να βοηθήσουν την εικόνα της μάρκας τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές διαφημίσεις δείχνουν καθαρά ψυχαγωγικές και μερικές φορές δεν μοιάζουν πραγματικά ότι έχουν στόχο την πώληση. Αυτές οι ιστορίες πάντα διηγούνται μια ιστορία που σε αγγίζει και θέλεις να τη μοιραστείς. Η εμπορευματοποίηση του ‘Αη Βασίλη, ο οποίος είναι σε όλες τις χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις, με τις οποίες οι διαφημιστικές εταιρίες επιδιώκουν το κέρδος, βασισμένο πάνω στην περσόνα του, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που οδηγεί στην υπερκατανάλωση. Πώς λοιπόν να ξεφύγει κανένας από τα δίχτυα των διαφημιστών;

Ο εορταστικός καταναλωτισμός μεταφράζεται ως επιτακτική ανάγκη συμπόρευσης με το ρεύμα της καταναλωτικής κοινωνίας και ως ανάγκη ικανοποίησης των αισθημάτων της ευχαρίστησης. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε όμως, πως το πραγματικό νόημα της ζωής βρίσκεται στους ανθρώπους μας, στην οικογένεια, στους φίλους, στους συντρόφους, στα άτομα που εν γένει μας δημιουργούν θετικά συναισθήματα, στην αλληλεγγύη, την βοήθεια στο συνάνθρωπο, στην προσφορά. Είθε κάθε εποχή του χρόνου – και όχι μόνο τις εορταστικές μέρες – ο  κόσμος να είναι χαρούμενος ,να ζει ευχάριστα και αξιοπρεπώς, στα πλαίσια της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής!

Πηγή: citycampus.gr